
Codzienne gotowanie obiadów sprawia, że nierzadko brakuje Ci pomysłów? Na szczęście, by przygotować smaczne i efektowne dania, nie potrzebujesz wielu składników. Jeśli masz w szafce produkty suche, a w lodówce – kilka warzyw, z łatwością przygotujesz zdrowy obiad! Podpowiadamy, co można zrobić z makaronu – na każdą okazję!
Rodzaje makaronu – które są najpopularniejsze?
Chociaż istnieje ponad 300 odmian makaronów, w polskich kuchniach najczęściej goszczą tradycyjne nitki, muszelki i świderki. Jednak czy o taki makaron poprosisz na przykład we włoskiej restauracji? Czytaj dalej i poznaj sześć najpopularniejszych w Polsce makaronów i poznaj ich oficjalne nazwy! My podpowiemy Ci, co można zrobić z makaronu – a dokładnie – z jego konkretnego rodzaju!
Spaghetti
Spaghetti to jednocześnie nazwa makaronu i jednego z najbardziej lubianych w Polsce dań. Nie trudno się dziwić – wystarczą zaledwie trzy składniki, by przygotować doskonały obiad albo sycącą kolację. Długi, cienki makaron, odpowiedni sos i mięso to kompozycja znana każdemu!
Lasagne
Lasagne, podobnie jak spaghetti to nazwa makaronu i dania jednocześnie. Równie popularnego i lubianego, także wśród najmłodszych. Szerokie, długie i płaskie płaty stanowią doskonałą bazę dla zapiekanek. A te mogą być przygotowane nie tylko z mięs, ale także – serów i warzyw!
Penne
Penne, czyli popularne rurki dają w kuchni mnóstwo swobody! Chociaż najlepiej smakują w zupach lub w towarzystwie gulaszu, z powodzeniem wykorzystasz je także w sałatkach, tworząc przekąski idealne także do lunchboxów!
Farfalle
Makaron farfalle w Polsce jest znany jako kokardki. Możesz wykorzystać go do potraw z pomidorami, mięsem i śmietaną, przygotowując smaczne dania z sosem w roli głównej. Możesz połączyć go na przykład z kurczakiem i szpinakiem albo suszonymi pomidorami.
Fusilli
Świderki w Polsce najczęściej trafiają do zupy! Co jeszcze można zrobić z makaronu fusilli? Na przykład sałatki! Dzięki unikalnemu kształtowi doskonale odnajdą się także w sosach mięsnych, co więcej – smakuje doskonale w towarzystwie warzyw!
Tagliatelle
Popularne gniazda, uwite z płaskich i szerokich nitek makaronu, możesz podać na przykład z czerownym pesto, kurczakiem i suszonymi pomidorami. Doskonale sprawdzą się również w towarzystwie gęstych sosów – wówczas zachowuje się identycznie jak spaghetti!
Z makaronu można zrobić naprawdę wiele!
Zastanawiałeś się, co można zrobić z makaronu? Już teraz wiesz! Niemal wszystko! Zależnie od rodzaju, przygotujesz smaczne sałatki, uzupełnisz sos i zrobisz zapiekankę. Dzięki makaronom możesz zmieniać charakter zup – by już nigdy nie były takie same i zabierać ze sobą smaczne przekąski! Ugotowane rurki, kokardki albo świderki kochają wszystkie maluchy – dzięki temu makaron może być traktowany także jako przekąska – zwłaszcza ten BIO!