Czy masło klarowane jest zdrowe? Sprawdzamy!

Czy masło klarowane jest zdrowe? Sprawdzamy!

Wielokrotnie reklamowane i cenione zarówno przez profesjonalnych kucharzy, jak i domowe gospodynie. Masło klarowane szturmem zdobyło również Polskę! Czysty tłuszcz bez wody i białka uchodzi za jeden z najzdrowszych, jakie możemy spotkać w sklepach. Czy to rzeczywiście prawda? Dziś sprawdzamy, czy masło klarowane jest zdrowe. Czytaj dalej, a dowiesz się kilku nieoczywistych rzeczy.

Na czym polega specyfika masła klarowanego?

Masło klarowane, przez wiele osób określane jako masło ghee, składa się niemal w całości z czystego mlecznego tłuszczu. Wszystko dzięki procesowi klarowania, który polega na oddzieleniu białek i innych stałych substancji od tłuszczu mlecznego. Takie masło może być używane nawet w bardzo wysokiej temperaturze. Idealnie sprawdza się do smażenia i pieczenia. Bez trudu przygotujesz na nim nawet pączki. Nadaje się do wypieków i smarowania pieczywa. Wykorzystywanie tego typu tłuszczu jest zdecydowanie bardziej bezpieczne niż zwykłego masła. W wysokich temperaturach nie wydziela bowiem szkodliwych toksyn. Kolejną zaletą jest jego długa przydatność do spożycia. Masło zamknięte w słoiku możesz przechować nawet 9 miesięcy!

Czy masło klarowane jest zdrowe? Tajniki słynnego produktu

Coraz częściej pojawiają się spekulacje na temat tego, czy masło klarowane jest zdrowe. Dlaczego? Dominują w nim nasycone kwasy tłuszczowe. Według rekomendacji naukowców spożycie tego typu kwasów powinno być tak niskie, jak to tylko możliwe. Wskazany jest umiar, jednak w obliczu innych produktów masło klarowane zdecydowanie zyskuje na wartości. Zawiera szereg cennych składników odżywczych, pierwiastków i witamin. Znajdziesz w nim bogactwo witamin A, D, E, K oraz witamin z grupy B. Masło klarowane obfituje w fosfor, miedź, cynk, potas i wapń. Może być składnikiem diety alergików i osób z nietolerancją pokarmową, gdyż nie zawiera laktozy. Zatem, czy masło klarowane jest zdrowe? Tak! Kwas masłowy oczyszcza organizm z toksyn i znacząco odżywia nasze komórki jelitowe. Nie można zapomnieć o działaniu przeciwzapalnym i łagodzącym problemy trawienne. Pozytywny wpływ na pamięć i koncentrację czyni ten rodzaj tłuszczu wyjątkowo wartościowym, gdy dawkujesz go w rozsądnych ilościach.

Po jakie masło sięgać?

Jak wybrać sprawdzony i bezpieczny produkt? Masło klarowane wysokiej jakości wyróżnia fakt, że jest ono w pełni oczyszczone. Warto zakupić tłuszcz w odmianie ghee, który jest tradycyjną ajurwedyjską recepturą klarowania masła. Możesz wypróbować masła „Palce Lizać”, które zastosujesz nie tylko do gotowania, smażenia czy wypiekania chleba. Masło klarowane sprawdzi się również w kosmetyce!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl