
Oliwa z oliwek to jeden z najzdrowszych tłuszczów roślinnych. Jest znana ze swoich właściwości zdrowotnych i walorów smakowych. Zawiera jedno nasycone kwasy tłuszczowe, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Oliwa dzieli się na nierafinowaną i rafinowaną. Często pojawiają się wątpliwości, czy można smażyć na oliwie z oliwek.
Olej z oliwy – kiedy staje się szkodliwy dla zdrowia?
Oliwa z oliwek jest bardzo zdrowym tłuszczem. Oprócz kwasów jedno nasyconych zawiera także przeciwutleniacze. Dzięki temu ma wyższy punkt dymienia, czyli najwyższą temperaturę, w jakiej następuje rozpad na substancje trujące. Tak popularne oleje, jak słonecznikowy czy rzepakowy są bardzo podatne na ten proces. Olej z oliwy natomiast w znacznie mniejszym stopniu. Osoby mające wątpliwości, czy można smażyć na oliwie z oliwek, powinny pamiętać, aby:
- nie podgrzewać oliwy z oliwek zbyt długo;
- wybierać oliwę najlepszej jakości;
- do smażenia na głębokim oleju używać tylko oliwy rafinowanej.
Dzięki przestrzeganiu tych zasad olej z oliwy nie osiągnie punktu dymienia. Nie stanie się zagrożeniem dla zdrowia, rozpadając na substancje trujące. Przeprowadzono wiele badań pod tym kątem. Miały one ustalić czy można smażyć na oliwie z oliwek. Okazało się, że oliwa nie tylko nie staje się toksyczna. Nie traci też swoich właściwości prozdrowotnych. Jest znacznie lepszym wyborem niż inne oleje.
Czy można smażyć na oliwie z oliwek, która nie jest rafinowana?
Olej z oliwek, który jest rafinowany, traci swoje walory smakowe i odżywcze. W procesach chemicznych, które zachodzą w trakcie rafinowania, zabijane są wartościowe składniki. Jeśli zastanawiasz się, czy można smażyć na oliwie z oliwek nierafinowanej, odpowiedź jest prosta. Można. Jest to w większości przypadków lepszy wybór niż smażenie na rafinowanej.
Rafinowany olej z oliwy polecany jest do smażenia na głębokim tłuszczu. Jeśli pojawi się taka konieczność, lepiej użyć tego typu oleju niż nierafinowanego. Jest to korzystniejsze dla zdrowia, ponieważ nie zostanie przekroczony wcześniej wspomniany punkt dymienia. Smażyć w taki sposób można nawet przez kilka godzin, nie obawiając się o swoje zdrowie. Tak dużą wytrzymałość oliwy z oliwek potwierdzają rzetelne badania naukowe.
Nie musisz już zadręczać się wątpliwościami. Na pytanie, czy można smażyć na oliwie z oliwek, naukowcy udzielili odpowiedzi. Odpowiedź ta wynika z lat badań nad wpływem temperatury na właściwości oleju z oliwy.