
Często wspomina się, że oliwa wytłaczana z oliwek jest dla zdrowa. A jak jest z samymi oliwkami? Czy one także mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie organizmu? Jakie substancje odżywcze je charakteryzują? Czy możesz je jeść w dużej ilości, czy powinieneś zachować umiar?
Jeśli zastanawiasz się nad tym i chcesz poznać odpowiedzi na powyższe pytania, przeczytaj koniecznie, jakie właściwości mają oliwki – informacja o tym, co zawierają, może Cię zaskoczyć.
Jakie właściwości odżywcze posiadają oliwki?
Zacznijmy od dobrej wiadomości dla wszystkich wielbicieli oliwek, którzy są na diecie. Oliwki są bardzo niskokaloryczne – co więcej, wspomagają one trawienie. Można je zatem zajadać w większych ilościach, bez obawy o sylwetkę. Posiadają bardzo dużo wartościowych witamin, a do tego tak zwany zdrowy tłuszcz.
Jednym z cenniejszych składników odżywczych oliwek jest kwas oleinowy. To właśnie on wpływa na znaczące zmniejszenie aktywności genu, przez który wiele kobiet choruje na raka piersi. Jest to dobra wiadomość dla wszystkich pań, które uwielbiają dietę śródziemnomorską. Mogą zajadać się oliwkami!
Co więcej, kwas ten chroni również serce oraz naczynia. Dzięki jego właściwościom ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia wyraźnie maleje.
W oliwkach znajdują się również witaminy. Należą do nich prowitamina A, witaminy z grupy B, C, E. Posiadają także dużą dawkę błonnika. Natomiast z serii minerałów, znajdziemy w nich między innymi żelazo, potas, fosfor i miedź.
Jak oliwki wpływają na nasze zdrowie?
Wspomniane powyżej witaminy i minerały wpływają bardzo korzystnie na kondycję skóry, włosów i paznokci. Wspierają również układ nerwowy, florę bakteryjną przewodu pokarmowego i przemianę materii, poprawiają odporność organizmu, działają antydepresyjnie. Jedzenie oliwek pozwala także ochronić się przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, co sprawia, że opóźnia się proces starzenia.
Co więcej, oliwki działają przeciwmiażdżycowo, odwracając niektóre szkodliwe działania diety wysokotłuszczowej. Zmniejszają ryzyko wystąpienia stwardnienia rozsianego, a według najnowszych badań, kwas oleinowy wpływa również na zapobieganie rozwoju raka, szczególnie raka mózgu. Jeśli niestety już u kogoś występuje, to i tak znacząco spowalnia proces choroby. Dobra informacja jest także dla alergików, gdyż oliwki mają prozdrowotny wpływ na reakcje alergiczne, a nawet na leczenie atopowego zapalenia skóry.