
Masz ochotę na ryż, ale nie chcesz, żeby był posklejany? Chociaż ugotowanie sypkiego ryżu może wydawać się trudnym zadaniem, wystarczy kierować się kilkoma prostymi wskazówkami. W ten sposób zabłyśniesz i będziesz cieszyć się doskonałym smakiem oraz fakturą ryżu!
Ważne są proporcje i płukanie
Kleistość ryżu warunkuje między innymi obecność skrobi na powierzchni ziaren. Dlatego, żeby ugotować ryż na sypko, najpierw trzeba go dobrze wypłukać zimną wodą. Umieść ziarna w garnku, nalej wody, przemieszaj i odlej wodę. Nadmiar skrobi jest usunięty w całości, jeśli woda jest przejrzysta, jeśli nie, warto powtórzyć płukanie przynajmniej 2-3 razy. Na każdą część ryżu dodaj 1,5 części wody – na przykład na szklankę ryżu wybierz 1 i 1/2 szklanki wody. Niektórzy twierdzą, że lepsza jest proporcja 1 szklanka ryżu na 1 i 2/3 szklanki wody. Dodaj trochę soli, możesz też dodać łyżeczkę tłuszczu – oleju lub masła. Gdy całość będzie wrzała, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj bez mieszania – wymieszaj raz po dodaniu wody – około 15 minut. Jeśli ryż będzie sypki, ale wciąż twardy, dolej odrobinę wody i gotuj przez kolejnych kilka minut. Ziarna powinny wchłonąć cały płyn i nie będą się kleić do siebie.
Arabski sposób
Na Bliskim Wschodzie ryż jest bardzo popularny, ale i jest przygotowywany w specjalny sposób. Poza ryżem – do tego celu szczególnie polecany jest ryż egipski, krótkoziarnisty – potrzebujemy szczególnego makaronu, przypominającego igiełki. Jest on znany jako makaron vermicelli. Na dno garnka nalej trochę oleju i usmaż na nim suchy, surowy makaron (tyle, żeby pokrył dno naczynia), aż lekko zbrązowieje. Później dodaj ryż i wymieszaj. Następnie czas na wodę w proporcji 2 do 1 do ryżu i odrobinę soli. Wymieszaj i poczekaj, aż całość będzie wrzała. Wtedy zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 20 minut. Polecamy spróbować gotowanie uprzednio przesmażonego ryżu – to świetny sposób na uzyskanie pysznych i sypkich ziaren!
Zrezygnuj z ryżu w torebkach
Gdy wiesz już, jak ugotować sypki ryż, nie musisz wybierać opakowań z woreczkami do gotowania. To dodatkowa porcja plastiku, która nie tylko nie jest ekologiczna, ale może także zostawić ślad w organizmie. Znacznie zdrowiej, i jak widzisz, równie łatwo jest, gdy wybierzesz opakowanie zbiorcze, z którego dobierzesz odpowiadającą tobie porcję.