Czy wiesz, jak ugotować sypki ryż? Mamy na to proste sposoby!

Czy wiesz, jak ugotować sypki ryż? Mamy na to proste sposoby!

Masz ochotę na ryż, ale nie chcesz, żeby był posklejany? Chociaż ugotowanie sypkiego ryżu może wydawać się trudnym zadaniem, wystarczy kierować się kilkoma prostymi wskazówkami. W ten sposób zabłyśniesz i będziesz cieszyć się doskonałym smakiem oraz fakturą ryżu!

Ważne są proporcje i płukanie

Kleistość ryżu warunkuje między innymi obecność skrobi na powierzchni ziaren. Dlatego, żeby ugotować ryż na sypko, najpierw trzeba go dobrze wypłukać zimną wodą. Umieść ziarna w garnku, nalej wody, przemieszaj i odlej wodę. Nadmiar skrobi jest usunięty w całości, jeśli woda jest przejrzysta, jeśli nie, warto powtórzyć płukanie przynajmniej 2-3 razy. Na każdą część ryżu dodaj 1,5 części wody – na przykład na szklankę ryżu wybierz 1 i 1/2 szklanki wody. Niektórzy twierdzą, że lepsza jest proporcja 1 szklanka ryżu na 1 i 2/3 szklanki wody. Dodaj trochę soli, możesz też dodać łyżeczkę tłuszczu – oleju lub masła. Gdy całość będzie wrzała, zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj bez mieszania – wymieszaj raz po dodaniu wody – około 15 minut. Jeśli ryż będzie sypki, ale wciąż twardy, dolej odrobinę wody i gotuj przez kolejnych kilka minut. Ziarna powinny wchłonąć cały płyn i nie będą się kleić do siebie.

Arabski sposób

Na Bliskim Wschodzie ryż jest bardzo popularny, ale i jest przygotowywany w specjalny sposób. Poza ryżem – do tego celu szczególnie polecany jest ryż egipski, krótkoziarnisty – potrzebujemy szczególnego makaronu, przypominającego igiełki. Jest on znany jako makaron vermicelli. Na dno garnka nalej trochę oleju i usmaż na nim suchy, surowy makaron (tyle, żeby pokrył dno naczynia), aż lekko zbrązowieje. Później dodaj ryż i wymieszaj. Następnie czas na wodę w proporcji 2 do 1 do ryżu i odrobinę soli. Wymieszaj i poczekaj, aż całość będzie wrzała. Wtedy zmniejsz ogień do minimum, przykryj i gotuj przez 20 minut. Polecamy spróbować gotowanie uprzednio przesmażonego ryżu – to świetny sposób na uzyskanie pysznych i sypkich ziaren!

Zrezygnuj z ryżu w torebkach

Gdy wiesz już, jak ugotować sypki ryż, nie musisz wybierać opakowań z woreczkami do gotowania. To dodatkowa porcja plastiku, która nie tylko nie jest ekologiczna, ale może także zostawić ślad w organizmie. Znacznie zdrowiej, i jak widzisz, równie łatwo jest, gdy wybierzesz opakowanie zbiorcze, z którego dobierzesz odpowiadającą tobie porcję.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl