
Naturalne odżywianie i dostarczanie nieprzetworzonych składników gwarantuje zdrowie. Spośród wielu zdrowych produktów, jakie zaleca się regularnie spożywać, znajduje się także olej lniany. Na co konkretnie wpływa ten specyfik? Jak go konsumować i bezpiecznie przechowywać? Wszystkiego dowiesz się z dzisiejszego artykułu.
Len i olej lniany mają długą historię
Roślina, z jakiej wytwarza się olej, znana jest od wieków. To na niej opierał się bowiem cały przemysł włókienniczy. Głównym celem jej uprawy był wyrób tkanin i lin, a dopiero później olej. Ten ostatni szybko doceniono za właściwości lecznicze i profilaktyczne. Aby osiągnąć taki efekt, trzeba go tłoczyć na zimno, z dojrzałych nasion lnu. Charakteryzuje się żółtawą barwą, specyficznym zapachem i lekkim orzechowym posmakiem. Zdaniem lekarzy i diabetyków jest jednym z najzdrowszych. Właśnie dlatego rekomenduje się spożywać olej lniany na co dzień. Tym bardziej że uznano go za lek na choroby cywilizacyjne, jakie obecnie panują na świecie.
Jaki skład ma olej lniany, na co pomaga?
Bogaty skład oleju lnianego sprawia, że warto go przyjmować każdego dnia. Najlepiej zacznij już dziś! Dostarczysz sobie cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3 i 6, kwasów nasyconych i fitosteroli. Oprócz tego olej lniany zawiera witaminy A, C i E, oraz te z grupy B, cenne enzymy i białka. Gdyby tego było mało, znajdują się tu także cenne minerały. Olej lniany jest bogaty w wapń, fosfor, magnez, cynk i miedź.
Takie bogactwo sprawia, że olej przyczynia się do obniżenia zawartości cholesterolu we krwi. Zmniejsza to ryzyko wystąpienia zawału serca i miażdżycy. Silne działania antyoksydacyjne przeciwdziałają nowotworom. Olej wspiera pracę mózgu, wspomaga rozwój dziecka, zapobiega ADHD i stanom zapalnym. Co więcej, ogranicza trądzik młodzieńczy. Jest zalecany przy łuszczycy i egzemie, a także problemach trawiennych. To także doskonały środek dla kobiet w ciąży i karmiących.
Jak przyjmować olej lniany, by nie tracił swoich właściwości?
Aby olej lniany nie został zmarnowany, trzeba spożywać go w stanie surowym. Może być dodatkiem do sosu sałatkowego, koktajlu lub jogurtu. Absolutnie zakazane jest gotowanie i smażenie na nim. Koniecznie przechowuj go w ciemnych butelkach, z dala od światła i źródła ciepła. Po otwarciu bezwzględnie trzymaj go w lodówce. Musi być szybko zużyty, dlatego lepsze będą małe butelki. Profilaktycznie zaleca się picie 2-6 łyżek stołowych każdego dnia. Dawka lecznicza to 6-8 łyżek na dobę.