Dowiedz się, jaka mąka na pizzę okaże się najlepsza! Podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgnąć!

Dowiedz się, jaka mąka na pizzę okaże się najlepsza! Podpowiadamy, po jakie produkty warto sięgnąć!

Prawdziwa domowa pizza jest kwintesencją indywidualnego smaku, którego często nie znajdziesz w pizzeriach i restauracjach. Do domowego wypieku możesz włożyć wszystkie składniki, o których tylko zamarzysz, co czyni danie wyjątkowym i spersonalizowanym. Samodzielnie przygotowana pizza to doskonały pomysł na spędzanie czasu i miły wieczór z przyjaciółmi. Wśród kluczowych komponentów znajduje się oczywiście mąka – jeżeli zależy Ci na perfekcyjnym smaku, postaw na typ, który nadaje się do wyrobu tego włoskiego przysmaku. Jaka mąka na pizzę okaże się najlepsza? Sprawdzamy! 

Jaka mąka na pizzę? Sprawdź, jakie produkty wybierać

Żeby przygotować smaczne ciasto na pizzę, należy sięgać po produkty dobrej jakości, które będą stanowić bazę dania. Mąka niejako decyduje o efekcie potrawy, więc nie warto wybierać pierwszego lepszego opakowania ze sklepowej półki. Jaka mąka na pizzę okaże się najlepsza? Świetną decyzją będzie wybór mąki pszennej o typie 450 lub 550. Mąki pszenne zawierają gluten, który wpływa na sprężystość wyrabianego ciasta i jego konsystencję. Jeśli lubisz placki na miękkim spodzie, postaw na mąkę o typie 450, zaś jeśli wolisz bardziej kruche wypieki, sięgnij po wersję 550. Dobrym pomysłem będzie wybór produktów ekologicznych (np. mąka Jasna Nadbużańska, typ 550 marki Młyny Wodne czy mąka Alce Nero, typ 0, idealna do stworzenia delikatnego, cienkiego ciasta).

Oryginalny włoski placek – jaka mąka na pizzę będzie idealna?

Dla osób, które cenią smak typowo włoskiej pizzy, wymarzonym artykułem będzie mąka o typie 00 – wariant, który stanowi bazę do stworzenia unikalnego włoskiego ciasta na pizzę, uważanego za najlepsze wśród prawdziwych smakoszy. Tradycja i oryginalność, którymi kierują się producenci tego typu mąk, wskazują kierunek, w jakim należy iść, żeby przygotować klasyczny włoski przysmak. Wysoki stopień zmielenia nadaje lekkość i delikatność wypiekom, a duża zawartość glutenu sprawia, że ciasto jest wyjątkowo sprężyste. Jaka mąka na pizzę zza morza? Sprawdzi się tutaj polski produkt - mąka pszenna na pizzę typ 00 marki Stoisław. „Upolowanie” tego artykułu nie jest takie proste, więc szukaj produktu w sklepach ze zdrową żywnością. 

Jaka mąka na pizzę bezglutenową?

Jeśli pizza, to i gluten. A dla osób, które lubią włoskie placki i dodatkowo cierpią na celiakię, sprawa może być nieco utrudniona. Jaka mąka na pizzę okaże się zbawieniem dla ludzi nietolerujących glutenu? Można zdecydować się na produkt bezglutenowy, jednak wybór takiego rozwiązania często jest przyczyną alergii i innych przykrych konsekwencji zdrowotnych. Dobrą alternatywą okażą się mąki gryczana, ryżowa, kukurydziana czy mąka z tapioki. Optymalne połączenie do zrobienia ciasta na pizzę możesz też uzyskać, używając mąki ryżowej, jaglanej i gryczanej. Być może upieczony placek będzie różnił się od pszennej wersji, jednak jest to świetny zamiennik dla osób, które muszą odmawiać sobie glutenu!

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl