Jak parzyć zieloną herbatę, żeby była smaczna? Sprawdź, czy umiesz robić to dobrze

Jak parzyć zieloną herbatę, żeby była smaczna? Sprawdź, czy umiesz robić to dobrze

Sztuka parzenia herbaty wywodzi się z krajów azjatyckich. Ceremonia związana z przygotowaniem naparu ma swoje uzasadnienie. Niestety kraje europejskie w tym Polska bardzo lekceważąco podchodzą do tego, jak powinien wyglądać prawidłowy proces przygotowania smacznej herbaty. Popełniany jest szereg błędów, które mszczą się szczególnie podczas przyrządzania odmiany zielonej. Cierpki smak jest przyczyną braku cierpliwości. Zatem, jak parzyć zieloną herbatę, żeby była smaczna?

Jakość herbaty ma znaczenie

W sklepie znajdziesz wiele odmian zielonej herbaty. W torebkach, pakowaną luzem, gotową do zaparzenia przez sitko oraz w połączeniu z innymi owocami. To wszystko ma sprawić, że będzie ona łatwiejsza w przygotowaniu i smaczniejsza. Jednak poświęcony czas i odpowiednia jakość liści herbaty są czymś, co odwdzięczy Ci się niesamowitą głębią smaku. Dlatego postaw na sprawdzone rozwiązania i zdecyduj się na zakup droższych wyrobów od sprawdzonych producentów. Jest to pierwszy krok do tego, jak parzyć zieloną herbatę.

 

 

Odpowiednie naczynia

Jeśli jesteś purystą, który chce podejść do wszystkiego zgodnie ze sztuką parzenia herbaty, musisz zainwestować przynajmniej w kilka akcesoriów. Jednak przygotowanie odpowiednio smacznego naparu bez wszystkich ceremonialnych dodatków jest możliwe. Wystarczy podejść do tego z głową i wykorzystać dostępne w każdym domu akcesoria. Jak parzyć zieloną herbatę szybko, łatwo i smacznie?

Jak parzyć zieloną herbatę w domowych warunkach przy pomocy dwóch kubków i czajnika?

Okazuje się, że przygotowanie smacznej zielonej herbaty może być dużo prostsze, niż się na początku wydaje. Trzeba jednak znać kilka podstawowych faktów i rozumieć występujące zależności. Jednak zanim o zależnościach, pora przedstawić potrzebne akcesoria. Jeśli masz w domu dwa kubki lub filiżanki, sitko oraz czajnik i kupioną wcześniej zieloną herbatę w liściach, masz wszystko potrzebne do sukcesu.

Najważniejsza jest temperatura wody, czas parzenia i chwila cierpliwości

Sztuka parzenia herbaty zwraca uwagę, że naczynie do przygotowania naparu powinno być ciepłe. Zatem ugotowaną wodę wlej do jednego z dwóch kubków. Następnie odczekaj około minuty i przelej ją do drugiego kubka. W ten sposób otrzymujesz naczynie o stałej, dość wysokiej temperaturze i jednocześnie schłodzoną wodę, ponieważ musiała ona przekazać część swojej energii cieplnej na zimny kubek, żeby go ogrzać. Dzięki temu w drugim kubku z wodą mamy optymalnie schłodzoną ciecz do temperatury około siedemdziesięciu, osiemdziesięciu stopni. Następnie wystarczy do ciepłego kubka bez wody wsypać liście herbaty. Najlepiej zrobić to na sitko. Zalać wodą z drugiego kubka, poczekać około trzech minut i gotowe. Teraz już wiesz, jak poprawnie parzyć zieloną herbatę.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl