
Sos beszamelowy to łagodny i smaczny dodatek do zapiekanek ziemniaczanych, makaronowych lub ryb. Przygotujesz go tylko w kilka minut, dzięki czemu zawsze będzie on świeży i gotowy do podania razem z głównym daniem kolacji lub obiadu. Jak się robi sos beszamelowy, żeby był smaczny? Sprawdź najlepszy przepis!
Masło, mąka i mleko - podstawa sosu beszamelowego
Najlepsze potrawy i dodatki tworzy się jedynie z kilku składników, ponieważ smak tkwi w prostocie. Doskonałym przykładem na potwierdzenie tej teorii jest sos beszamelowy. Do jego zrobienia potrzebujesz jedynie masła, mąki i mleka. Porcja dla czterech osób to dokładnie jedna szklanka mleka, półtorej łyżki mąki, półtorej łyżki masła, gałka muszkatołowa i pieprz.
Oczywiście do zrobienia sosu beszamelowego potrzebujesz jeszcze kuchenki, rondelka, drewnianej łyżki i sosjerki. Tak stworzysz kompletny zestaw do szybkiego zrobienia pysznego i naturalnego dodatku. Sam proces przygotowania jest bardzo prosty, wystarczy jedynie dziesięć minut.
Jak się robi sos beszamelowy? Zacznij od podgrzania masła w rondelku!
Jak się robi sos beszamelowy z użyciem tylko pięciu składników? W pierwszym kroku do wcześniej przygotowanego rondelka włóż półtorej łyżki masła i zacznij je roztapiać. Pamiętaj, żeby nie doprowadzić do jego przypalenia. Gdy masło będzie w stanie płynnym, w drugim kroku dosypujesz półtorej łyżki mąki i dolewasz około jednej trzeciej szklanki mleka. Wszystko należy ze sobą wymieszać. Trzeba robić to tak długo, aż znikną grudki.
Trzeci krok to dolanie pozostałego mleka do gładkiej konsystencji sosu i podgrzewanie aż do momentu wrzenia, jednocześnie należy wszystko cały czas mieszać. Na koniec do smaku dodaj gałkę muszkatołowa i pieprzu wedle uznania.
Przelej zawartość rondelka do sosjerki i ciesz się smakiem
Wiesz już, jak się robi sos beszamelowy, więc pora przelać zwartość rondelka do sosjerki lub polać nim główne danie. Wszystko zależy od tego, czy przygotowany sos jest dodatkiem do uroczystego obiadu lub kolacji z udziałem gości, albo zrobiłeś go tylko dla siebie. Wtedy w zupełności wystarczy uzupełnienie zapiekanki lub porcji ryb właśnie sosem, który znajdzie się na szczycie potrawy.