Jak ugotować kaszę bulgur? Poznaj przepis na zdrowe i sycące danie!

Jak ugotować kaszę bulgur? Poznaj przepis na zdrowe i sycące danie!

Niektóre produkty spożywcze są doskonale znane mieszkańcom jednego regionu, a w innych krajach odkrywamy je o wiele później. Na tej liście można umieścić kaszę bulgur. Stosowana od dawna na Bliskim Wschodzie w Polsce dopiero teraz staje się popularna. Jak ugotować kaszę bulgur, aby była smaczna i zdrowa?

Podstawowy składnik diety

Kasze, podobnie jak ziemniaki czy ryż, to w wielu krajach podstawowy składnik diety. Kasza bulgur jest znana już od ponad 4 tysięcy lat. Stosowali ją Babilończycy, Hebrajczycy i Hetyci. Współczesne badania pokazują, jak imponujący ma skład. Jest bogata w substancje, które korzystnie wpływają na pracę serca i koją nerwy. To prawdziwa skarbnica kwasu foliowego, cennego szczególnie w diecie kobiet w ciąży. Zastanawiając się jak ugotować kaszę bulgur, warto poświecić jej nieco uwagi. Duża ilość błonnika reguluje układ pokarmowy. Jednocześnie kasza ma mniej kalorii niż popularny kuskus. Zawartość potasu i fosforu dobrze wpływa na zęby i kości.

Jak powstaje kasza bulgur?

Kasza, która kojarzy się głównie z kuchnią turecką, jest produktem powstałym z najbardziej wartościowej odmiany pszenicy - durum. Ziarna zboża są poddawane specjalnej obróbce. Najpierw poprzez gotowanie, następnie suszenie a na koniec rozdrabnianie. Ten ostatni etap stosuje się w celu pozbycia się zarodków i otrąb pszennych. Gotowy produkt ma żółto-brązowy kolor i lekko orzechowy aromat. Kaszę można kupić w odmianie drobno-, średnio- i gruboziarnistej. W sklepie Ecowit dostępna jest także w wersji z makaronem vormicelli. Jak ugotować kaszę bulgur? Wszystko zależy od jej wielkości.

Kasza w trzech odsłonach

Szukając kaszy bulgur można wyłapać różnicę w jej wyglądzie. Odmianę drobnoziarnistą najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania sałatek. Świetnie nadaje się także do zup i faszerowania warzyw. Średnio- i gruboziarnistą stosuje się do wykonania słynnej potrawy zwanej pilaw. Najgrubsza odmiana dobrze komponuje się także ze smażonymi warzywami, zarówno świeżymi, jak i w wersji mrożonej. Nie poleca się jej osobom, które mają problemy z żołądkiem (nadkwaśny nieżyt, wrzody) lub dwunastnicy. Wszystkie odmiany są cenione przez zwolenników diety wegetariańskiej i wegańskiej.

Jak ugotować kaszę bulgur na domowy obiad?

Do przyrządzenia kaszy przydaje się garnek lub patelnia. W szybszej wersji należy wrzucić kaszę do wrzącej, lekko osolonej wody. Jej proporcje są uzależnione od wielkości ziaren. Na szklankę grubego bulguru stosuje się 2 szklanki wody. Całość powinno się gotować około 8 minut. Drobny bulgur można zalać 1,5 szklanki wrzątku i przykryć. Po około 20 minutach kasza powinna wchłonąć cały płyn. Bulgur można także podsmażać na niewielkiej ilości oleju. Po około 2 minutach należy go podlać wodą lub bulionem. Najlepiej dawkować porcje płyny, podobnie jak przy gotowaniu risotto.

Do czego można stosować kaszę bulgur? To idealny dodatek do zwykłego obiadu, zwłaszcza z sosem i mięsem. Dobrze komponuje się także z warzywami oraz deserami.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl