
Okres jesienno-zimowy to czas przeziębień. Wielu infekcji można uniknąć, jeśli stosuje się naturalne wzmocnienie i wspomaganie organizmu. Doskonałym remedium są soki owocowe, zwłaszcza z drobnych owoców, jak maliny. Jak zrobić sok malinowy, aby zachować w nim cenne witaminy z owoców?
Prozdrowotne właściwości malin
Picie soku malinowego stanowi tradycję, o której słyszał prawie każdy. Wszystko dlatego, że napój zawiera dobroczynny kwas salicylowy, który występuje także w aspirynie. Działa napotnie i przeciwzapalnie, sok poleca więc w gorączce i przy anginach. Jak zrobić sok malinowy? Wystarczy kilka pojemników z owocami i cukier. Trzeba się też uzbroić w cierpliwość, bo proces pozyskiwania soku trwa dość długo. Gotowy produkt, dostępny także w sklepie Ecowit ma sporo witamin (m.in. C, E, B1, B2, B6) oraz żelazo, magnez, wapń i wspomagający pracę nerek potas.
Idealne owoce dla każdego
Zastanawiając się jak zrobić sok malinowy, warto wiedzieć, że z jego dobrodziejstw może skorzystać cała rodzina. Maliny są cenione od wieków. Napary z liści stosowano do kompresów i okładów przy schorzeniach skórnych. Owoce malin zawierają także bardzo zdrowe pektyny. Są to lotne związki zapachowe i kwasy organiczne (cytrynowy, jabłkowy, salicylowy, elagowy) oraz cukry. Zawarte w nich polifenole to silne antyoksydanty. Mają wiele zalet, między innymi opóźniają starzenie się organizmu. Cenne są także pestki z malin. Niewielkie drobinki, przerobione na olej, można stosować na skórę jako zabezpieczenie przed słońcem.
Łatwy przepis, czyli jak zrobić sok malinowy?
Soki własnej produkcji to jedna z cenniejszych, naturalnych pamiątek lata, jaką możemy sobie sprawić. Do wykonania soku wystarczą maliny i cukier. Jego ilość jest uzależniona od tego, jaki poziom słodyczy chcemy osiągnąć. Najprostszy przepis polega na wsypaniu malin do dużego, szklanego słoika i zasypaniu ich cukrem. Słoik należy zabezpieczyć gazą i przewiązać, co chroni wnętrze przed owadami. Po około trzech, czterech dniach maliny puszczają sok, który zlewamy wraz z resztą cukru. Wystarczy całość podgrzać do rozpuszczenia cukru. Gorący sok przelewa się do czystych słoiczków.
Od sokownika do domowego wina
Wspomniany przepis można modyfikować. Wiele osób przesypuje warstwy malin cukrem, zamiast sypać go tylko na górę. Jak zrobić sok malinowy w krótszym czasie? W tym celu przydaje się sokownik. Urządzenie składa się z kilku części. Do dolnego garnka wlewa się wodę, do wyżej położonego dołączony jest wąż, odprowadzający na zewnątrz gotowy sok. Najwyżej umieszczony jest garnek typu durszlak, w którym są maliny wraz z cukrem. Podgrzewane owoce powoli skapują, tworząc aromatyczny sok. Resztki owoców doskonale nadają się do zrobienia domowego wina malinowego.
Sok z malin najczęściej pijemy jako dodatek do herbaty. Jego potencjał jest znacznie większy. Doskonale pasuje jako baza do sosów, które można dodać do ciast, deserów lub naleśników.