
Cukrzyca to ciężka choroba, która wymusza całkowitą zmianę nawyków żywieniowych. Bardzo często rodzi to wiele wątpliwości i powoduje ciągły stres. Jest on wywołany tym, że trzeba kontrolować ilość i jakość przyjmowanych pokarmów. Na szczęście istnieje mnóstwo zamienników popularnych składników. Są one lepiej przyswajalne i mają niski indeks glikemiczny. Sprawdź, jaka mąka dla cukrzyka pomoże mu utrzymać chorobę w ryzach.
Jaka mąka dla cukrzyka jest całkowicie zakazana?
Osoba cierpiąca na cukrzycę typu drugiego może spożywać jedynie posiłki niskosłodzone i mało przetworzone. Wszystko, co posiada wysoki indeks glikemiczny, jest zakazane. Specjalne tabele wskazują tę wartość dla poszczególnych składników. Właśnie dlatego łatwo można się upewnić, co wolno, a czego nie. Błędnie zakłada się, że taka osoba nie może jeść ciast, ani słodyczy. Może, jeśli zna ich skład i jest pewna zawartości. W przypadku domowych wypieków wystarczy zamienić tradycyjny cukier i mąkę innymi produktami. Wówczas diabetyk będzie mógł ze spokojem je zjeść. Ponieważ popularna mąka pszenna ma indeks 90, trzeba zastąpić ją inną. Jaka mąka dla cukrzyka będzie więc lepsza?
Mąka dla diabetyka powinna być jak najbardziej naturalna
Spośród wielu dostępnych mąk warto sięgać po te naturalne i ekologiczne. To zawsze lepszy wybór niż powszechnie dostępna pszenna w kolorze białym. Dobrą mąką dla cukrzyka będzie więc ta z ciecierzycy, gryczana, owsiana i razowa: pszenna, orkiszowa czy żytnia. Można je z powodzeniem wykorzystać do przygotowania ciasta czy makaronu i upieczenia chleba. Wiele przepisów dla diabetyków wskazuje, którą akurat najlepiej wykorzystać. To ważne, zwłaszcza że mogą one nadawać potrawie delikatnego aromatu. Jeśli jednak nie stanowi to dla Ciebie problemu, używaj tej, którą aktualnie masz pod ręką.
Co jeszcze, poza mąką, jest zabronione cukrzykowi?
Jeśli cierpisz z powodu cukrzycy, Twoja dieta musi się zmienić. Mąka jest tylko jednym z produktów, który wymaga zastąpienia czymś innym. To samo dotyczy samego cukru, który można spożywać pod postacią erytrolu, stewii i ksylitolu. Zapomnij o kakao i czekoladzie oraz bananach i ziemniakach. Najłatwiej zapamiętać, że wszystko to, co białe, jest szkodliwe. Dlatego też zastąp tradycyjny makaron i ryż brązowymi i razowymi produktami. Sięgnij po kaszę gryczaną, pęczak i jaglaną. Z tych wszystkich produktów z łatwością przygotujesz smaczne i wartościowe posiłki. Co więcej, będziesz miał pewność, że Ci nie zaszkodzą.