
Aromat gorącego bigosu potrafi skusić najbardziej opierających się potrawie delikwentów. Smakowita kapusta, mięso, grzyby — to nie koniec! Na liście doborowych składników muszą znaleźć się także inne, kluczowe komponenty. Jakie przyprawy do bigosu nadadzą daniu wyrazisty smak i aromat? Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przyrządzić wyborną potrawę na miarę kulinarnych mistrzów!
Jak podkreślić staropolskie danie? Bigos w roli głównej
Bigos gości na polskich stołach już od ponad kilkuset lat. Tradycyjna polska potrawa jednogarnkowa nieustannie zachwyca domowników i gości. W czym tkwi sekret tego słynnego dania? Kluczem są oczywiście dobre produkty i... przyprawy! Bigos powinien składać się z kapusty kiszonej oraz świeżej. Lepiej nie zakwaszać wersji kiszonej octem. Przed rozpoczęciem gotowania warto sprawdzić, czy kapusta nie pachnie drożdżami lub alkoholem. Jeśli przymierzasz się do przygotowania bigosu, wybierz garnek o grubym dnie i ściankach. Przypaloną kapustę trudno jest uratować. Jakie przyprawy do bigosu są niezbędne, by potrawa była wyborna? Sprawdzamy!
Jakie przyprawy do bigosu podkręcą jego walory smakowe?
Na liście podstawowych przypraw, które muszą się znaleźć w garnku, jest sól. Należy jednak uważać z tym składnikiem, gdyż zbyt słony bigos będzie niesmaczny. Mięso i wędliny, które wrzucasz do dania, zazwyczaj mają w sobie dużą dawkę tego białego proszku. Nie może zabraknąć również ponadczasowego ziela angielskiego i liści laurowych. Możesz wybrać produkty marki Prymat, które doskonale nadają się do przyprawiania bigosu. Zaopatrz się również w majeranek, pieprz czarny w ziarnach oraz tymianek. Jakie przyprawy będą trafione do bigosu? Zakup paczkę suszonych śliwek (np. wariant marki Bakalia), które poleca się pokroić dość drobno. Możesz się skusić również na rodzynki, które przełamią smak kiszonej kapusty. Dodaj również odrobinę cukru. Bigos nabierze zdecydowanego, wyrazistego smaku, gdy przygotujesz go na czerwonym winie. Dodaj też jabłko i koncentrat pomidorowy.
Produkty mają znaczenie
Każde danie rządzi się swoimi prawami. Jakie przyprawy do bigosu będą najlepszym wyborem? Odpowiedź brzmi: artykuły znanych, cenionych producentów. Nie warto ryzykować smaku staropolskiej potrawy, decydując się na niesprawdzone nowości. Koncentrat pomidorowy MK, przyprawy Prymat lub wersje BIO od Darów Natury to pewniki, które Cię nie zawiodą. Wiesz już wszystko — udanego gotowania!