
Pierzga Ekologiczna w Miodzie ze Spadzi Jodłowej 250G
Opis
Pierzga pszczela to pokarm dla pszczół, stanowiący źródło białka, składników mineralnych, aminokwasów oraz witamin, który może być również stosowany przez człowieka ze względu na szereg prozdrowotnych właściwości.
W skład pierzgi wchodzą: miód, ślina oraz pyłek kwiatowy przygotowywany przez pszczoły.
Jest źródłem witamin A, B1, B2, B3, B6, C, PP, E, D, H, K, B12 oraz minerałów: żelazo, fosfor, potaz, miedź, sód. Zalecana jest podczas regeneracji organizmu po operacjach czy zabiegach. Stymuluje układ nerwowy w stanach depresyjnych. Ma działanie wzmacniające. Pierzga może odtruć wątrobę oraz zminimalizować dolegliwości układu pokarmowego jak wrzody, biegunki czy zaparcia.
Nie powinna być stosowana przez osoby uczulone na produkty pszczele. W nadmiernej ilości może pośrednio przyczyniać się do przybierania na wadze ze względu na bogaty w cukry miód występujący w pierzdze.
Z kolei miód spadziowy jest źródłem witamin z grupy K, PP, C, B2, B6, A, sodu, wapnia, potasu, magnezu, fosforu i manganu. Posiada bardzo szerokie zastosowanie lecznicze. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie. Zalecany jest przy wszelkich stanach zapalnych, reumatyzmie, chorobach dróg oddechowych, chorobach układu krążenia oraz nerwicy. Stosuje się go przy anemii i hiperwitaminozie. Regularne stosowanie miodu spadziowego może ograniczyć szkodliwy wpływ na organizm alkoholu, tytoniu, kawy, herbaty.
Zawartość pierzgi ok. 20%
Wartość odżywcza w 100g | |
Wartość energetyczna | 330 kcal |
Tłuszcz | 0 g |
Węglowodany | ok. 70 g |
Białko | ok. 0,5 g |
Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.