
W pełni naturalny konserwant pieczywa, który zwiększa wartość odżywczą mąki, ułatwia przyswajanie żelaza, magnezu czy wapnia i wpływa na jakość wypiekanego chleba – poznaj zakwas! Ten tajemniczy składnik daje możliwość przygotowania pachnącego pieczywa o wybornym smaku, więc warto się dowiedzieć, jak w prosty sposób zrobić zakwas do chleba i cieszyć się puszystym, chrupiącym wypiekiem!
Jak zrobić zakwas do chleba? Pozyskiwanie koncentratu
Jeżeli jesteś nowicjuszem w dziedzinie wypiekania chleba na zakwasie, pewnie pierwsze pytanie, jakie zadasz przed rozpoczęciem zadania, będzie takie: skąd mogę pozyskać zakwas? Cóż, jest kilka możliwości.
Pierwszym sposobem będzie zdobycie porcji zakwasu od kogoś, kto regularnie używa tego koncentratu do samodzielnych wypieków. Ten dobrze pracujący i przetestowany, posłuży Ci do pierwszych prób. Kolejnym rozwiązaniem jest nabycie gotowego środka w proszku w sklepie, najlepiej takim, który oferuje zdrową żywność. Jest to dobra możliwość dla początkujących, lub osób, które często podróżują, niemających warunków na regularne przygotowywanie koncentratu. Samodzielne wykonanie to właśnie opcja nr 3. Jak zrobić zakwas do chleba? Przekonaj się, że nie jest to wcale takie trudne, jak się wydaje!
Najprostszy sposób, jak zrobić zakwas do chleba. Spróbuj!
Przygotowywanie idealnego zakwasu trwa około 5 dni. W tym celu będziesz potrzebować mąki żytniej i letniej, przegotowanej wody. Pierwszego dnia mieszasz garść mąki z taką samą ilością wody – powinna powstać masa o konsystencji naleśnikowego ciasta. Naczynie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce. Po 12 godzinach zamieszaj całość, przykryj i odstaw. Drugiego dnia dosyp kolejną garść mąki i dolej wody – konsystencja w dalszym ciągu ma przypominać ciasto naleśnikowe. Po połowie dnia znów zamieszaj i odstaw. Jak zrobić zakwas do chleba? Przez następne 3 dni wykonuj dokładnie te same czynności i gotowe! Masz już zakwas niezbędny do upieczenia pysznego chleba!
Gdy czas goni – jak zrobić zakwas do chleba
Dokarmianie zakwasu, czyli systematyczne dokładanie mąki i wody to zajęcie, dzięki któremu powstaje idealnie pracujący, stabilny koncentrat, który uświetni wypieki. Jednak czasem może zdarzyć się sytuacja, gdy nie będziesz w stanie dokarmić mieszanki – gdy podróżujesz lub najzwyczajniej w świecie zapomnisz o tej czynności, nic straconego! Jak zrobić zakwas do chleba? Kupić go! W sklepach ze zdrową żywnością są dostępne gotowe zakwasy w proszku, które zawierają ekologiczną mąkę pełnoziarnistą lub pszenną i żywe kultury bakterii chlebowych, dzięki czemu możesz upiec smakowite pieczywo na zakwasie w tym samym dniu od zakupu produktu!